Açılış çalıştayı

English Türkçe

Tebliğ özeti teslim tarihi: 4 Ekim 2024

Açılış çalıştayı (Lund/çevrimiçi): 9-10 Ocak 2025

Marsilya, İstanbul ve Lahey’de yazarlarla gerçekleşecek konferanslar: 2025-2026

Zaman zaman tartışılan ve ciddiye alınmayan, övülen ve eleştirilen Bozkurt-Lotus davası, 1927’de mahkeme başkanı Max Huber’in belirleyici oyuyla karara bağlandığından beri pek çok ihtilaflı tartışmaya ilham verdi. Bozkurt-Lotus davasının 2027’deki yüzüncü yıl dönümüne yaklaşırken, kararın bıraktığı mirasa ve temsil ettiği ilkeye dair tebliğ fikirleri arayışındayız. Amacımız davanın tarihi önemini tartışmak, uluslararası hukukun teorisi ve pratiği üzerinde bıraktığı etkiyi değerlendirmek ve günümüzdeki önemi üzerine düşünmektir.

Yeterli finansmanın mevcut olması şartıyla, Bozkurt-Lotus davasına ilişkin bu etkileşimleri Lotus gemisiyle en yakından ilişkili üç yerde gerçekleştirmek arzusundayız: Marsilya (geminin bağlı olduğu liman), İstanbul (Uluslararası Daimi Adalet Divanı önündeki davaya sebep olan Türkiye menşeli dava sürecinin merkezi) ve Lahey (Uluslararası Daimi Adalet Divanı’nın merkezi). Bu çalıştayların tam tarihi, 9-10 Ocak’ta gerçekleşecek olan ilk çalıştay sonrasında çalıştayın katılımcıları ile anlaşma içerisinde belirlenecektir.

Mevzubahis çalıştay ve konferanslarda sunulan tebliğleri ya hakemli bir dergide özel bir sayı olarak ya da bir kitap derlemesi olarak yayımlamayı amaçlıyoruz. Buna ilişkin detaylar, mümkün olan ilk fırsatta açılış çalıştayında yer alan katılımcılarla paylaşılacaktır.

Tebliğler aşağıdaki konulara ilişkin olabilir:

  • Bağlam: tarihi ve coğrafi bağlam, Türkiye’deki dava süreci, genç Milletler Cemiyeti ve Uluslararası Daimi Adalet Divanı, kurallara dayalı uluslararası hukukun doğuşu…
  • Aktörler: Mahkemenin başkanı, yargıçlar ve yargıçların farklı görüşleri, Uluslararası Daimi Adalet Divanı önündeki Fransız ve Türk dava vekilleri, sıkça unutulan insanlar – Bozkurt’un gemi insanları, Lotus’taki yolcular…
  • Esasa ilişkin meseleler: yargı yetkisi, deniz hukuku, Lotus ilkesi, rızaya dayalı uluslararası hukuk düzeni…
  • Miras: Türkiye’deki veya Fransa’daki miras, genel olarak kararın uluslararası hukuka bıraktığı miras…
  • Karara diğer açılardan yaklaşan tebliğ ve önerilere de açığız.

300 kelimeyi aşmayan, İngilizce tebliğ özetleri en geç 4 Ekim 2024 tarihinde submissions@lotus-100.com adresi üzerinden Valentin Jeutner’e teslim edilmelidir. Tebliğ özetleri kabul edilen katılımcılardan açılış çalıştayı için (Lund/çevrimiçi) Bozkurt-Lotus davasına ilişkin fikirlerini ve yaklaşımlarını ortaya koyan kısa bir ön makale (1000-2000 kelime civarında) göndermeleri beklenmektedir.

Lotus projesinin e-posta listesine katılmak ve kararın yıl dönümüyle bağlantılı olarak düzenlenecek diğer etkinlikler hakkında bilgi almak isterseniz, lütfen news@lotus-100.com adresi üzerinden bizimle iletişime geçin.

Bu çağrıya, gerçekleşecek etkinliklere ve projeye ilişkin sorularınıza Türkçe yanıt almak için proje komitesinde yer alan Serde Atalay ile serde.atalay@jur.lu.se adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.